食譜

想為即食雞胸加添新元素?試下換個食法煮煮佢 -茄汁雞肉丸

雞胸食譜

教大家整依然營養滿分嘅雞肉丸雞肉丸 #茄汁雞肉丸 (4-6人份量)

雞胸食譜第一彈 : 茄汁雞肉丸 Leteatgoal 教大家整依然營養滿分嘅 #茄汁雞肉丸 (4-6人份量)增肌減脂料理。但就算是再美味,對身體再好的食物,經常吃同一種食材總是會感到厭煩吧?,所以只要變換食材以及料理方式,便能兼顧口味與營養。以煎烤、燉煮或水煮等料理方法做變化,再利用各種醬汁與調味醬增添風味的話,就算每天吃也不會膩。

雞胸食譜第一彈 : 茄汁雞肉丸

雞胸食譜

材料 :

即食雞胸肉 2塊
雞蛋 1個
板豆腐 1塊
洋蔥丁100g
番茄汁3瓶(1瓶330cc)
香菜5g
調味料 :
太白粉 1大匙
米酒 2大匙
鹽 1小匙
糖 1/2小匙
義式綜合香料 1小匙

步驟:

1)雞胸肉切塊。
2)取一食物調理機,放入雞胸肉,雞蛋,板豆腐與所有調味料,均匀打成泥,用湯匙塑成丸狀備用。
3)取一鍋,熱鍋後倒入放入洋蔥丁炒香。4)倒入番茄汁,煮至微滾。
5)放入已取適量雞胸肉泥丸狀,蓋上鍋蓋,用小火煮約8分鐘,再打開鍋蓋,撒上香菜即可。
板豆腐水分含量高,攪打後質地細緻,可以增加雞胸肉嫩度。而且豆腐都係蛋白質來源低熱量嘅食物,啱曬無論減肥定增肌嘅你~~

嚟緊我哋會有更多不同嘅雞胸食譜提供!

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。